VII Festiwal Tradycji i Folkloru już jutro

7_festiwal_domachowo_1Muzyka ludowa z Polski i z zagranicy, biskupiańskie i węgierskie przysmaki, atrakcje dla dzieci i dorosłych i niezapomniany klimat – na to mogą liczyć wszyscy ci , którzy wybiorą się jutro do Domachowa. 10 września o  15.00 rozpocznie się tam VII Festiwal Tradycji i Folkloru.

Tegoroczna edycja Festiwalu połączona jest z dwoma jubileuszami. 45-lecia działalności Biskupiańskiego Zespołu Folklorystycznego z Domachowa i Okolic oraz 110. rocznicy urodzin Jana z Domachowa Bzdęgi. Oboje jubilatów ma ogromne zasługi w podtrzymywaniu i popularyzowaniu tradycji kulturowych Biskupizny, które to w 2016 roku wpisane zostały na Krajową Listę Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO.

W programie festiwalu znalazły się m.in.
7_festiwal_domachowo13.30 – uroczysta msza św. w drewnianym kościele w Domachowie – z udziałem zespołów folklorystycznych i gości. Po mszy św. – korowód zespołów folklorystycznych i gości przez wieś (w tym parada bryczek)

15.00 – otwarcie festiwalu – Koncert jubileuszowy Zespołu Folklorystycznego z Domachowa i Okolic z udziałem zespołów dziecięcych i młodzieżowych działających przy Przedszkolu Samorządowym „Pod Świerkami” w Krobi, Zespole Szkoły Podstawowej i Gimnazjum w Krobi oraz Zespole Szkoły Podstawowej i Gimnazjum w Starej Krobi, a także Grupy Teatralnej (gwarowej) „Na Fali” – widowisko z udziałem wszystkich zespołów

Koncert Kapeli Słowackich Gajdoszy, podpisanie porozumienia o współpracy pomiędzy gminą Krobia i węgierską gminą Révfülöp, występy kapel folklorystycznych z regionu oraz potańcówka przy muzyce ludowej.

Wokół sceny staną stoiska z lokalną kuchnią (promocja Biskupiańskiego Szlaku Kulinarnego). Panie z Kół Gospodyń Wiejskich serwować będą zapomniane wiejskie specjały, m.in. polewkę, pojdkę, śledziówkę, będą też rogaliki drożdżowe i kawa zbożowa. Stoisko z pomidorówką przygotowuje Heinz Kraft Pudliszki. A goście z Węgier serwować będą regionalną potrawę ze swojego kraju. Również lokalni przedsiębiorcy prezentować będą przysmaki z Biskupiańskiego Szlaku Kulinarnego – ZM Kaczmarek i Ciastkarnia Piekarnia Jesiak (obydwa zakłady na co dzień mają w asortymencie wyroby nawiązujące do dziedzictwa kulinarnego regionu, to m.in. kiełbasa biskupiańska i chleb biskupiański). (o-dw, biskupizna.pl)

 

Pogoda Gostyń z serwisu